Sunday, February 1, 2009

Jodoh atau Cinta 8

Danish memang geram pada Iman. Iman semakin berubah pada matanya. Iman memang sengaja mencabar kesabarannya. Sakit hatinya, Iman melayan lelaki lain di hadapannya. Apa yang Iman mahukan?

Walaupun sakit hatinya Danish tetap tak suka Iman bercakap mesra dengan lelaki lain apatah lagi bersentuhan. Atas dasar itu sengaja Danish memerluk Iman dan menarik Iman rapat ke tubuhnya. Dia tak mahu Iman bersentuhan dengan lelaki lain. Dia cemburu. Tambahan perbuatan itu atas keinginannya untuk melindungi diri Iman dari lelaki asing.

Tidakkah Iman sedar itu? Sedar yang dirinya cemburu? Sedar yang dirinya mula mengasihi Iman? Apa yang boleh dia lakukan untuk sentiasa bersama Iman. Untuk dia sentiasa dapat mengawasi tingkah laku Iman. Cukuplah setakat ini dia melihat Iman bersama Hakim dan John. Apa perlu dia lakukan?

“...Lagipun I ini penganalisis operasi syarikat bukan your personal assistant yang I kena lapor setiap gerak geri pada you” Ayat itu umpama memberi idea kepada Danish. Segera tangannya menulis memo. Selepas ini jangan harap Iman boleh lari lagi. Jauh sekali menyombong dengannya.

Zahlia hanya tergamam melihat Iman masuk ke dalam pejabat Danish dalam keadaan tergesa-gesa. Tanpa ketukan gadis itu terus merempuh masuk kemudian kedengaran pintu di hempas kuat. Zahlia sendiri tak sempat nak menahan. Untuk mengikut masuk dia tak berani. Pasti kerana memo tadi yang Danish memintanya meletak atas meja Iman ketika gadis itu mesyuarat tadi.

“Apa maksud ini?” Iman melontarkan sekeping kertas di atas meja Danish. Danish memang sudah mengagak reaksi itu sedikit tidak senang melihat Iman merempuh masuk pejabatnya.

“Itu MEMO. Takkan belajar tinggi-tinggi memo pun tak tahu. Satu lagi. kalau nak masuk bilik ni sila ketuk pintu dulu. Simple thing macam itupun saya nak bagitahu ke.” Tanpa memperdulikan Iman, Danish meneruskan kerjanya.

“I tahu ini memo. I not that stupid. Tapi I tak puas hati. I kena pindah bilik and become your personal assistant? Hello I one of your manager okay? Ini tak masuk akal Danish.” Suara Iman masih tegang namun sudah tak segarang tadi.

“So you still remember my name. Jadi tentu awak ingat saya ini masih suami awak dan lain kali bersopan sikit bila nak tanya atau menjawab jika bersama saya. Nak bergurau dengan lelaki lain pun tengoklah kiri kanan dulu. Jangan nak buat selamba beruk awak je.” Entah apa pula Danish ni.. Lain yang Iman marahkan. Lain pula yang dia sindirkan. Tubuhnya di sandar ke kerusi empuk.

“Awak ni kenapa? Saya tanya pasal pertukaran ini bukan soal kita. Kenapa awak buat macam ni? Tiba-tiba saya jadi P.A awak. Ini tak masuk akallah.” Suara Iman mengendur. Dia tahu silap bermula darinya. Danish masih suaminya walau tak secara total.

“Well awak tentu berlajar organisation behaviour kan? Setiap kali pucuk pimpinan berubah. Struktur orgaisasi turut berubah. Betul kata you pagi tadi. I perlukan P.A dan tak ada orang yang lebih sesuai berbanding dengan you.”

“You tak boleh nak campur adukkan hal peribadi dengan kerja. Kalau you ingat dengan cara ini you dapat mengongkong I. You silap besar Danish.” Iman tersenyum sinis.

“Hal peribadi? Hei... I tak perlulah cara ini untuk kongkong you. You tu memang dah milik I. Atau you dah jatuh hati pada I ke Iman?” Saja Danish mengusik. Bibirnya tersenyum nakal. Tangannya bermain dengan pen.

“Jatuh cinta? Sebelum you tanya I. Baik you tanya diri you sendiri. You tahu ke erti cinta sedangkan dalam diri you langsung tak ada rasa tanggungjawab. I tak akan tunduk pada you Danish” Iman ingin menyedarkan Danish.

“I akan pastikan you tak akan terlepas Iman. You nak tanggungjawab. Mari I tunjukkan pada you tanggungjawab I.” Danish segera bangun lantas berjalan ke arah Iman yang sedari tadi berdiri di hadapannya dengan dipisahkan meja.

Iman yang tadi berlagak berani mula takut melihat Danish menghampirinya. Walaupun takut Iman langsung tak bergerak. Hampir dan semakin hampir. Iman tak sanggup. Dia pantas ingin melarikan diri namun tak sempat apabila tangannya di tarik dan tubuhya terdorong ke berlakang. Sekejap sahaja tangan kanan Danish sudah merangkul pinggangnya. Ketat. Merapatkan tubuhnya ke dada Danish.

“Tanggungjawab? Ini tanggungjawab I.” Sepantas itu jari jemari kiri Danish memaut lembut dagu Iman membuatkan bereka bertatapan. Lalu bibir Danish tanpa ada amaran memaut bibir Iman. Iman tergamam. Terasa bibir Danish menekan lembut di bibirnya. Dia cuba meronta namun tidak mampu. Akhirnya Danish sendiri melepaskan dia.

“Itupun tanggungjawab I. Kalau you berani, you cabarlah I lagi soal tanggungjawab. You tahu lah apa akan jadi nanti. Itu baru mukadimah.” Bisik Danish rapat ke telinga Iman yang dilindungi tudung sebelum melepaskan rangkulannya di pinggang Iman.

Iman menyentuh perlahan bibirnya. Matanya tidak lari dari wajah Danish. Dia masih terkejut lagi. Sungguh Iman tak tahu apa perasaannya sekarang. Semuanya terjadi begitu pantas. Jantungnya bagai ingin pecah. Mukanya pucat. Otaknya beku.

“You...You memang...” Iman tak mampu menghabiskan ayatnya terus melangkah keluar dari bilik itu lalu ke pejabatnya sendiri.

Lama dia termenung di meja sebelum otaknya dapat menerima yang dia sudah... Ahh Danish sudah menciumnya. Kurang asam punya Danish.

Danish tersenyum kemenangan. Itulah balasannya pada Iman yang tadi berlagak sangat. Tak akan tunduk konon... kan dah kena. Yang untung pun Danish. Kelancangan Iman membuat dia ada alasan untuk menyentuh gadis itu. Danish meneruskan kerjanya dengan hati yang senang sedangkan dia tahu pasti sekarang ini Iman masih lagi terkapai-kapai mencari ketenangan. Biarlah... agar gadis itu tahu dia lebih berkuasa.

Ketenangan itu mula menjadi milik Iman. Dia tak boleh terus membiarkan Danish memperlakukannya sesuka hati. Pantas tangannya menaip sesuatu di komputer. Setelah puas hati dengan isi kandungan e-mail yang di taipnya, Iman pantas menekan butang send. Selepas ini tahulah nasib Danish. Ingat dia boleh nak mengawal aku? Jangan Haraplah Encik Danish Aiman Bin Dato Arif.

p/s please comment... kalau boleh cadangkan apa yang akan terjadi. saya sangat memerlukan komen anda

20 comments:

keSENGALan teserlah.. said...

waaaahh..
makin menarik nieh...
ske2..
patotnye time dorang kiss uh,,kasi la sespe staf office msok bilik danish..
biar satu office taw ttg hubugn dorang..bru la laki len da xkaco si iman uh...
hehehee...
besh2 sgt....

Anonymous said...

best3....

iman dh smakin pndai melawan...
agknya ape la email yg dia taip tu ek...
jgn kata surt ltak jwtn...
kalo surat tu kompem danish xnk trima...

pape pon dear pnulis...
keep up da gud work...

~rina~

bulan bintang capricorn said...

ala,pe yg iman sent 2..curious gle nk tw..
hehe..
cpt2 smbg writer.. :)

pe jd ek pasnie..
kn best klo iman btol2 kne jd P.A danish..msti byk insiden yg klakar2..dua2 ego..

LeaQistina said...

Salam Iman,

tahniah.. citer ni menarik sgt.. erm.. cuma ada beberapa kesalahan ejaan yang kerap berulang je..

- bertapa >> betapa
- melafaskan >> melafazkan

semoga iman sambung citer ni cepat2 ek.. best!!

haruhi said...

menarik2...

tp dnish ni mmg ego r..
klau suke ckp r suke..
ni nk tnjuk kuase je lbih..
mane r iman nk hormat die...huhu

btw, x sbr nk tgu smbgn cite ni...hehe

MaY_LiN said...

huhu..
menarek..
ha..kan mak n ayah danish nak satu kan dorang..
wat la babak kaunseling ke..
dorang nak wat kenduri ke..
kenalkan menantu (iman) kat ahli keluarga yang len..
so terpaksa la menginap kat umah mak ayah danish..
kena duk sebilik..terpaksa..
haha..juz da idea..

Anonymous said...

btol2 wat mcm may lin ckap 2..
mesti best

kurnia said...

best.....cpt2 smbg ya....best sungguh bab kena kiss tu...hehehehehe

Anonymous said...

iman tulis apa tu? surat nak resign ke?????

Anonymous said...

kalo danish ego xpe gak.. tp x ske kalo iman yg ego.. biar la iman jd isteri yg x suka lwn ckp suami.. jgn nk tunjuk keras kepala sgt.. nk melawan pun biar kne dgn tmpt.. bkn ke ms mula2 kahwin dulu iman pernah ckp yg die tu mcm badut yg menangis.. Die ckp die x bebas nk wat memilih jln hdp die mcm danish, die cm menumpang, tak terbalas budi..Die sndiri ckp yg hdp die milik keluarga danish jd xde hak nk membantah.. Tp skrg knp nk mengada-ngada plak lwn ckp danish.. xkan dh lupe diri kot.. mentang2 dh ade kelebihan ckit dh x igt die dulu mcm mn.. kata x terbalas budi.. x suka la mcm ni.......

Anonymous said...

x suke iman selalu lawan ckp danish.. konon bertudung tp ingkar ckp suami.. sakiti hati suami.. sengaja plak tu.. konon dulu baik sgt.. pijak semut pun x mati..

Anonymous said...

x suke iman selalu lawan ckp danish.. konon bertudung tp ingkar ckp suami, sengaja sakiti hati suami.. konon dulu baik sgt.. pijak semut pun x mati.. xsuke iman egois.. biar la iman jd isteri yg patut, lemah lembut mcm yg danish nak.. sbb 2 la danish jatuh cinta kat iman dulu..

ummi said...

hehe..walaupun jadi pelawat ke 1000 secara terpaksa..namun iman tetap di hati ummi selamanya..hahaha..
nice n3..
keep it up bebeh

Anonymous said...

biarlh iman jd isteri yg solehah.. dulu elok2 je tp skrg dh krang ajr.. nk tnjuk ego konon.. sengaja nk lwn ckp suami.. wat la mcm danish ego xnk mengaku suka kat iman.. danish x tunjuk ht die baik.. wat la iman rs mcm danish benci kat die.. pas2 ble danish dh ngaku suke kat iman.... iman ssh nk intim dgn danish sbb danish pernah merendahkan diri iman dulu.. tp dorg ttp tinggal sebumbng cm iman sengaja mengelak dr danish.. tp ttp jg mkn pakai danish..ttp hormat danish..

Anonymous said...

ape2 pun pastikn iman xleh ltk jwtn.. biar la iman jd personal assistant kepada danish.. biar seme org tau iman tu isteri danish.. br iman xleh nk wat sesuka hati.. biar iman muhasabah diri spy die rs menyesal sbb kurang ajr dgn danish kat pejabat.. danish tu baik walaupun ego ckit.. sanggup jg isteri yg sakit seminggu.. cm iman yg x tau.. pas2 tibe2 nk naik kepala danish.. sk watak danish sgt2..

Anonymous said...

ape2 pun pastikan iman xleh letak jwtn.. biar la iman jd personal assistant kpd danish.. br best.. biar seme org tau iman tu isteri danish.. br iman xleh nk wat sesuka ht lg.. biar iman muhasabah diri supaya rs bersalah sbb kurang ajar dgn danish kat pejabat ari tu.. ape2pun pastikn iman x melampaui batas sebagai isteri danish..jg ht suami.. sk watak danish sgt2.. die baik tp ego ckit.. mmg patut danish bertegas dgn iman supaya iman patuh.. suami kna la tegas n cemburu dgn isteri walau sayang mcm mn pun..

Anonymous said...

i always wait for the new n3.. dh jatuh cinta kat cerita ni.. lalalalaala.....

hasnah said...

well...dah makin best cite nie..aku rasa tul gak cadangan may_lin tue..takpun cite pasal kaitan mak iman dan ayah dia dalam cite nie..cam kurang cite kan? takpun citelah pasal maya dan lelaki lain dengan iman..iman kan banyak peminat. tulis banyak2 sikit tau lepas nie. keep a good work!!

hasnah said...

cite makin best. aku sokong idea may_lin. takpun citelah pasal ayah, mak iman takpun pasal maya dan dr yg kat hospital tue yg masa kakak danish bersalin tue sapa ya??hakim ke??buatlah watak lain, boleh..upload cepat2 tau!!

mahirah raheem said...

ermmmmm...sngt best,....no comment lah...cpt smbung cite....